OVERTUIGINGEN

leestijd circa 3 minuten

 

brede en smalle weg

Illustratie: De brede en de smalle weg – naar de Pelgrimsreis van John Bunyan

Voor veel mensen is dit een bekende prent.  Gebaseerd op het boek van de Engelse prediker John Bunyan. In 1678 schreef hij de the Pilgrims Progress. 

In de Bijbel wordt een metafoor aangehaald, de weg naar het Koninkrijk van God is smal. De weg naar het verderf is breed. De smalle weg is de minst aangename weg. Ook nog eens moeilijk te vinden en de reis is vol hobbels. De brede weg is uitnodigend en voor iedereen bereikbaar Aangenaam om te volgen. Onderweg is er veel te doen en het leven lacht je toe.

Het plaatje is getekend vanuit een christelijk uitgangspunt. Laat dat eens achterwege en kijk eens vanuit je eigen overtuigingen naar dit plaatje.

Wat is de zingeving in dit leven?

Die vraag dook vandaag bij mij nog op. Waarin verschil ik als een in God gelovend persoon eigenlijk in de enkel in zichzelf gelovende persoon. Of beter; Zijn er overeenkomsten? 

 Laten we er een vergrootglas op zetten

magnifying glass, loupe, magnify-156474.jpg

Zingeving heeft te maken met je overtuigingen. Dat wat je zeker weet, of dat waar je altijd maar vanuit bent gegaan.  De prent van de Christenreis is dan veelzeggend.

Ergens in je leven komt de vraag naar boven:

Waar doe ik het voor?

Voor wie leef ik eigenlijk?

Wat doe ik op deze wereld?

Je gaat nadenken over wat werkelijk belangrijk is en hoe dan ook, je maakt een keuze. 

De gelovige (de term kun je breder trekken dan het christendom) is er van overtuigd dat er aan het einde van de levensreis een consequentie volgt.  De eindbestemming, die niet zichtbaar en tastbaar is.  Pas na je sterven ga je ontdekken of het waar is wat je al die tijd hebt gevolgd.

Het is een feit; iedereen leeft nu en sterft uiteindelijk: Dan is er niets meer. Of;  Dan is er alles!

Voor zowel de brede als de smalle weg geld; Aan het einde van de reis is er niets meer, of is er alles.

Dat brengt je eigenlijk tot de kern. De zingeving van dit leven.

Wil je zoveel mogelijk uit het leven halen. Zo fijn mogelijk leven. Zoveel mogelijk genieten. Want straks is er niets meer. Pluk de dag  Lukt dat echt? Of is het najagen van een illusie? Morgen ervaar ik meer vrijheid en geluk dan vandaag.

Morgen zijn er nieuwe kansen.

Morgen is er.. leegte?

CARPE DIEM

Carpe Diem

Stel dat ‘Pluk de Dag’  de overtuiging is waarin je leeft. Je weet zeker dat dit het is. Haal alles uit het hier en nu. Hierna is er een niets meer. Je weet het zeker. Het is niet gezien en niet gehoord. Je kunt alles maar op een moment tegelijk doen en dat is in het nu.     

Zou er dan toch een overeenkomst kunnen zijn?  Zou het kunnen zijn dat dit ligt in de overtuiging dat er niets gezien en gehoord is. Er geen bewijs is. Dit leven is het en het is niet bekend of er meer is. Je weet het niet. 

Dan stel ik je de vraag:

Als het je overtuiging is dat het leven nu alles is wat er is. In hoeverre is de overtuiging anders dan de overtuiging van de ander dat er wel wat is?

Uiteindelijk kom je niet uit bij wetenschap, zelfs niet bij religie. Je komt uit bij iets wat elke mens gemeen heeft. Geloof.

Dat wat je gelooft en waar je van overtuigt bent.  Als het geloof bewijs is van de dingen die je niet ziet. Dan zou er gesteld kunnen worden:

  • De overtuiging dat er alleen dit leven is; Wordt gevoed door aannames en dat wat zich in het nu aandient. Meer is er niet.
  • De overtuiging dat er meer is dan dit leven; Wordt gevoed door verwachtingen, de hoop dat er meer is dan nu in dit leven.

Stel dat het bestaan van God je overtuiging is.

Je leeft uit de overtuiging dat het bestaan van de mens er is om God te eren. Je bent door God gewild. In die overtuiging kies je ervoor om uit te leven dat er een hogere Macht bestaat. Daar wil je rekening mee houden, met doel een ontmoeting te hebben met God. Om dat te bereiken maak je keuzes vanuit die overtuiging. 

In die overtuiging is de hoop geworteld dat er na dit leven een leven volgt. De volmaakte versie van dit leven, een beter leven.

Vandaag ervaar ik lijden en moeiten. Vandaag ervaar ik blijdschap. Vandaag dien ik. Morgen mag ik dat weer doen en elke dag heeft zijn eigen sores. En morgen is er… een nieuwe wereld?

En morgen is er een nieuwe wereld? Of is er morgen leegte?  We weten het niet.  Elk mens leeft uit geloof.

Vraag je het jezelf wel eens:

Wat is zingeving voor mij?

Wat in mijn overtuigingen doet mij echt leven?   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *