Wat is psychosociale hulpverlening

In je zoektocht naar hulp, heb je ongetwijfeld wat zoektermen ingebracht.  Vervolgens zie je verschillende websites waar hulp wordt aangeboden en dan is het de vraag of dat het is wat je zoekt. Als laatste wordt het type hulpverlening besproken wat in Mijn Faros wordt verleend. 

Een veel ingevoerde zoekterm zal ‘psycholoog’ zijn. In het algemeen is dat wat het meest bekend is en die term wordt dan gelegd op wat de hulpverlener doet. Het kan ook best ingewikkeld zijn om te duiden welk type hulpverlening je geeft of ontvangt als er zoveel bestaat en allemaal hun kwaliteiten hebben. Door wat termen te verduidelijken hoop ik dat het je gaat helpen om de door jou gezochte hulp te vinden.  Hoe weet je nu bij welke hulpverlener moet zijn die de hulp bied die je zoekt en dan zijn er nog meer omstandigheden die de door jou gezochte hulp bepalen.

De hulpverlening in Nederland is grofweg verdeeld in eerste lijn zorg en tweede lijn zorg.

Eerste lijn zorg

De eerste lijn hulpverlener is diegene waar je met een zorgvraag heen kunt, zonder dat je een verwijzing nodig hebt. De meest voor de hand liggende hulpverlener is de huisarts. En denk ook aan een tandarts, een fysiotherapeut, een psycholoog, een psychosociaal therapeut.

Eerste lijn zorg is in de regel een snelle en kwalitatieve manier om geholpen te worden.  In veel gevallen ( niet alle) wordt eerste lijns zorg vergoed vanuit de aanvullende verzekering, als je daarover beschikt. De huisarts is altijd basisverzekering. Deze kan doorverwijzen naar tweede lijns zorg.

Tweede lijn zorg

Tweede lijn zorg wordt geboden vanuit een verwijzing. Zonder verwijzing krijg je daar geen hulp. Vaak wordt tweede lijn zorg vergoed vanuit je basisverzekering en zul je ook te maken krijgen met kosten die eerst vanuit eigen risico vergoed moeten worden. Het is daarom altijd goed om dit na te kijken/ te vragen bij je zorgverzekering.

Psycholoog

Terug naar de zoekterm psycholoog. Dit is geen beschermde titel en bij wijze van spreken kan iedereen zich zo noemen. Een algemeen kenmerk waarin je de klassieke psycholoog herkent is doordat deze een universitaire opleiding heeft gehad. En van daaruit zijn verdere specialisaties.

Mocht je ergens een hulpverlener treffen die zich psycholoog noemt, dan is het altijd goed om na te gaan hoe de kwaliteit is gewaarborgd. Dit geld overigens voor alle hulpverleners.

GGZ- psycholoog

Een GGZ- psycholoog stelt een diagnose vast en maakt daarop een behandelplan, vanuit methodieken en vanuit wetenschappelijke benadering.

Psychotherapeut

De term psychotherapeut word ook nog wel eens verwisseld met psychosociaal therapeut.  Ook een psychotherapeut is universitair geschoold en handelt wetenschappelijk. Het is een specialist die vaker langdurige, diepgaande en complexe psychische problematieken behandelt. 

Psychiater

De psychiater is een arts. Deze heeft het werkveld in de psychiatrie. De psychiater behandeld psychische problematiek en schrijft daar medicatie voor.  Dat is een verschil in hoe de huisarts dit voorschrijft.

Coach

De coach komt voort uit een oude Engelse term, coaching. Wat min of meer neerkomt: je komt naast mij op de koets zitten. Coach is geen beschermde titel.

In het gebied van coaching is een grote reikwijdte, wat betreft aanbod en wat betreft kwaliteit.

Een goede coach zal ook herkend worden in hoe deze dienst kwaliteiten waarborgt.

De intentie van de meeste coaches zal gericht zijn op gedrag, waardoor je de richting op gaat die je graag wilt. Coachen is met name gericht op gedrag in het nu en op het doen. Tegelijk zal een coachvorm ook wel teruggezien worden in de diverse hulpvormen.

Psychosociaal therapeut

Het is geen beschermde titel.  Tegelijk is het een heel vakgerichte beroepsgroep en hbo geschoold. Veel van de methodieken en behandelvormen die een psychotherapeut geeft, zullen ook door bijvoorbeeld een psycholoog gebruikt worden. Dit hangt af van het type scholing en ervaring die de therapeut heeft.

De psychosociaal therapeut werkt in het complementaire beroepenveld. Dit houd in dat zorgverleners dit koppelen aan alternatieve hulpverlening.  Alternatief ten opzichte van de reguliere GGZ hulpverlening.

Psychosociale therapie is een professionele vorm van hulpverlening wat op de (afzonderlijke) individu is gericht. Ze werkt niet vanuit diagnostiek.

Het wordt ook wel curatieve hulpverlening genoemd. Dat houdt in dat het op herstel is gericht.

Herstel richt zich op psychosociale problematieken; denk aan depressieve gevoelens, angsten, stressklachten, identiteit en hechtingsproblematiek, verlies. 

Problemen die anders niet zo ervaart worden, maar opeens zichtbaar kunnen worden. Vaak is er dan iets in het leven gebeurd ( een levensevent), of wellicht een bepaalde bewustwording.

Psychosociale hulp richt zich op de normaal gezonde mens.  Daar waar onder andere psychische problemen geen echte rol spelen, waar veerkracht, humor, eigen regie wel aanwezig zijn.

De psychosociaal therapeut richt zich op disfunctionele patronen van voelen, denken en doen.  Patronen die hardnekkig, sluipend in het bestaan hebben ingenesteld. Door daar ruimte te maken, kunnen er andere gezonde patronen aangeleerd worden.  Als het ware richten op datgene die je echt zou willen zijn. Daarin komt een vroeger aan bod, een nu en een toekomst.  En uiteindelijk is hulp gericht op wie je wilt zijn in het nu en de toekomst.

Ik voer een praktijk als psychosociaal hulpverlener. Waarin je de kenmerken van een psycholoog zult tegenkomen en waarin coaching en begeleiding ook een rol speelt.  Het is binnen het therapie terrein, gericht op herstel.

.