Werkwijze Psychosociaal therapie
Je hebt mij gevonden via deze website, of via een andere media uiting waarop Mijn Faros te vinden is.
Het is mogelijk om telefonisch en/of per mail contact op te nemen.
Kennismaking gesprek
Er wordt een kennismakingsgesprek ingepland. Deze is geheel vrijblijvend, kostenkoos en duurt ongeveer 30 minuten.
In de regel wordt het als heel fijn en opluchtend ervaren dat er even geuit kan worden wat jou op dat moment zo bezig houdt. Vaak is er al een richting waar je zelf heen wilt, het probleem wat je nu ervaart is op tafel gelegd.
In dat gesprek vertel ik ook wat je kan bieden of niet kan bieden. Daarin ben ik ook eerlijk als mijn expertise daarin niet voldoende is. Aan het einde van het gesprek komt de vraag: ‘Gaan we met elkaar in zee?’ Ik handel altijd in even-waardigheid, niet meer en niet minder. In rolverdeling zijn we geen gelijken. In metafoor ‘ mijn rol is de vuurtoren zijn – jouw rol is stuurman zijn op jouw schip’.
Het is jouw leven en jouw verhaal, dat staat centraal. Het is mijn taak om het proces te begeleiden waarin de koers ligt en met je mee te lopen. Over je schouders mee te kijken.
En wat zeker net zo belangrijk is; cliënt en therapeut mogen de klik ervaren om een werkrelatie aan te gaan.
Intakegesprek(ken):
Je krijgt een intakeformulier toegestuurd. Meestal kies ik voor een lange versie, waarin je echt tijd mag nemen om die in te vullen. Dat kan eenvoudig en op een digitale manier. En als dat niet lukt, kan het handmatig, of zelfs gewoon met elkaar in gesprek.
Het doel van het intakeformulier is: Je bewust te maken van je geschiedenis en leven. Zoveel mogelijk informatie te geven om een breed beeld te krijgen. Het kan zijn dat we het intake gesprek voeren over meerdere gesprekken. Dan vormt dit de kapstok om uiteindelijk tot de hulpvraag te komen.
Ik vind het belangrijk dat je je verhaal kunt vertellen. Daar stuur ik ook op door middel van bijvoorbeeld de gespreksmethodiek die ik hanteer. Het kan ook zijn dat we de intake parkeren en eerst werken aan ruimte. Bijvoorbeeld als je veel spanning ervaart.
Als je verhaal helder is ontstaat er een hulpvraag. Op basis van je hulpvraag en je verhaal stel ik een behandelplan voor. Dit doe ik aan de hand van een indicatie van klachttypering en passende hulp. Het kan ook zijn dat ik concludeer dat mijn expertise niet voldoende is om jou goed verder te kunnen helpen. Of dat je verhaal mij teveel raakt en ik geen ruimte ervaar om jou ruimte te geven. In dat geval wil ik met je bekijken bij wie je dan verder kunt. Het kan gebeuren en die keuzes worden dan uit professioneel handelen gemaakt.
Sessie(s)
Het behandelplan krijg je bij voorkeur digitaal aangeleverd, waarbij je ruimte krijgt om over de inhoud te overleggen. Als je er mee eens bent onderteken je het plan en gaan we daar mee aan de slag. In het algemeen hebben we meerdere sessies nodig en evalueren we tussentijds.
Er komt een moment dat er een besluit genomen mag worden dat er voldoende hulp is geleverd om zelf verder te gaan. Dan sluiten we het traject af, onder andere met een evaluatie.
Nazorg
Soms is er de wens om nog een keer terug te komen. Om door te nemen hoe het gaat en / of er aanvullende zorg nodig is. Nazorg plaats ik binnen het traject van therapie. Ik heb de voorkeur om altijd je te zien bij een gesprek. Telefonische sessies komen vrijwel niet voor, met name om afhankelijk worden van mijn positie te voorkomen.
Integratieve therapie
Mijn werkwijze is gebaseerd op christelijke levensvisie. Dat betekent dat mijn zienswijze er van uitgaat dat de mens een geest, een ziel en lichaam heeft. Het is niet noodzakelijk dat je dezelfde overtuiging hebt.
Ik werk integratief, dat wil zeggen dat ik verschillende methodieken gebruikt. Als het ware een koffertje met instrumenten heb. In het algemeen vormt een bepaalde gespreksmethodiek de basis in de verleende therapie. Het is een vorm van Cognitieve Gedrag Therapie (CTG)
Ik vind het belangrijk om af te stemmen of vorm van hulp ook bij je persoonlijkheid past. En soms prikkel ik bewust even.
Het meest ingezette instrument, dat ben ik zelf. In de regel is het ook wel het meest effectieve instrument. Echte betrokkenheid bij jouw verhaal en daarin bewegend is een belangrijk en helend instrument.
Coaching:
Coaching is wat anders dan therapie, hoewel beiden ook samen gaan. Daarover kunnen wel maatwerk afspraken gemaakt worden. Houdt er dan rekening mee dat het een ‘lichtere’ vorm van begeleiding is, waarvan geen zorgdossier wordt gemaakt.
Vanuit coaching is het wel mogelijk om een therapie in te zetten. Wat altijd gekaderd zal worden met de start middels een intakegesprek en een afsluiting.
Ventilatie gesprekjes
Deze zijn informeel en professioneel. Als er meerdere gesprekken zijn, dan is er geen sprake van therapie en worden geen onderlinge verbanden gelegd. Daarover kunnen maatwerk afspraken gemaakt worden.
Vanuit coaching is het wel mogelijk om een therapie in te zetten. Wat altijd gekaderd zal worden met de start middels een intakegesprek en een afsluiting.
Relatietherapie
Op dit moment is dit niet een therapievorm die aangeboden wordt. Dat neemt niet weg dat deze vorm van therapie bespreekbaar gemaakt kan worden en er samen wordt gekeken naar de mogelijkheden, situatie en wensen.
Contact
Voor psychosociaal therapie bij Mijn Faros is geen doorverwijzing nodig.
Voor contact klik hier.