Psychosociaal therapie

Werkwijze Psychosociaal therapie

De koers bepalen en bakens verzetten

De stap om Psychosociale hulp te gaan zoeken is een grote stap. Je hebt alles al geprobeerd. Daarom vind ik het belangrijk dat je vrijblijvend kennis kunt maken. Het gaat erom dat jij je gemakkelijk, comfortabel en veilig voelt. Dat je mag bespreken waardoor je de keuze maakt en wat je zou willen.

Een behandeltraject draait om jouw verhaal en proces. Dat is wat ik zo goed en zorgvuldig mogelijk faciliteer. Om daar aandacht aan te blijven geven is het kennismaking gesprek ook bedoeld dat je wat weet van mijn verhaal. Bijvoorbeeld; waarom ik psychosociaal therapeut ben.  Of misschien wil je wat van mijn achtergrond weten. Misschien interesseert je dat helemaal niet en wil je weten hoe zo’n traject er uitziet. Kortom, datgene wat in je omhoog komt.

Een eerste indruk is vaak bepalend in hoe we denken over de ander.  Je gaat wat van mij vinden, dat gebeurt al binnen de eerste 10 seconden. Denk maar aan ‘hoe komt hij over – zakelijk of warm betrokken? Kortaf -of uitbundig. Durf ik het aan om verder te gaan?’  Wil je meer weten; klik dan op deze link naar een bekend tijdschrift in ‘hulpverlenersland’.

 Hoe fijn is het dan te weten dat het kennismakinggesprek niet verplicht om verder te gaan en je ergens aan gebonden bent.  Het kan best zijn dat je beslist ‘ nee, toch maar niet. Het was fijn om even te praten‘. Of wellicht heel anders ‘Ja we gaan verder,  ik vind het moeilijk om te praten, maar het voelt veilig.’ Of misschien maak je wel een heel andere gedachtesprong, mijn voorbeelden zeggen iets over hoe het zou kunnen zijn. Ze zijn als een lichtstraal die iets in je aanraakt en weer verder gaat.      

Maakt het je benieuwd, schroom niet om contact te zoeken. 

Het kennismakinggesprek duurt circa 30 minuten.

Hier staat jouw verhaal centraal.  Wat zou je willen? Is er een baken wat oplicht? Of misschien wil je wel gaan ontdekken of de koers waar je nu op vaart toe is aan een nieuwe navigatie.  Lukraak wat doen kan verlies op gerichtheid geven, het is helpend om te ontdekken wat het vertrekpunt is en waar je heen wilt. In het intakegesprek komen verschillende aspecten uit je leven naar voren en worden besproken. 

Psychosociale therapie is gericht op heel je mens zijn ( holistisch). Je lichaam, je ziel(denken, weten) en geest ( datgene wat blijvend is – en altijd er is).  Het maakt duidelijk waar je naar toe zou willen gaan en wat je nodig hebt om dat te bereiken.  Aan de hand van wat het intakegesprek oplevert wordt een behandelplan opgesteld. In het uitzetten van een koers kan het zijn dat bakens verzet moeten worden. Of dat je toch anders wilt navigeren.  Als dat duidelijk is, kan de vaart beginnen. Hoe dat verloopt wordt vaak bepaald door het weer, de wind, de golfslag. Je hoeft ook niet in één keer een doel te bereiken.  Onderweg is het oké om een haven aan te doen. Te evalueren hoe het gaat en/of te ontdekken of je reisdoel nog actueel is. 

Een intakegesprek duurt 60 minuten en vooraf krijg je gelegenheid om voor te bereiden.

In de sessies, als ware de zeereis, kan zich van alles aandienen. We weten het niet van te voren en dat maakt elk gepreks moment uniek. Ik maak gebruik van wat ik heb geleerd. Dat kunnen interventies zijn, gespreksmethodieken. Creatieve vormen. Of misschien wel wat mijn ‘zeemans oog’ opmerkt. Datgene wat past in het moment. Dat wat past bij mij als therapeut en voor datgene wat jou helpt.

In alles is het belangrijk te weten het gaat niet om mij – het gaat om jou en jouw proces. Dat staat centraal.  In dat proces is het belangrijk te weten dat niet alleen ons hoofd ( ons denken en weten) op reis is. Ons lichaam is ook mee ( je lichaam leren voelen en betrekken) – daarin is bijvoorbeeld ons hart een onderdeel. Hoe voelt je hart? Is het in één lijn met je denken- dat wat je weet?

Hoe betrek je je overtuiging in je koers? Welke rol speelt het?

Ben je bereid om eerlijk naar jezelf te kijken? Als je daar moeite in ervaart, waar komt dat door? Durf je de vraag te stellen: “wie ben ik? en/ of wie zou ik willen zijn?”

Kortom van verschillende kanten zijn er invalshoeken en ontdekkingen. Het doel is dat je weer in verbinding bent met jezelf. Weet wat je wilt. Je van de zandbank af kunt komen om weer de vrijheid te ervaren, de lucht, de ruimte. Te leven in het nu en met perspectief op wat komt.

Contact

Voor psychosociaal therapie bij Mijn Faros is geen doorverwijzing nodig.

 Voor tarieven klik hier.

Voor contact klik hier.